Friday, May 01, 2009

MAY1, mayday mayday

hey it's Labour Day, meaning.
a Global-no-work day (for 85%) people in the world. including me, yay!

means, no work for ID today. no no.
ID means = Interface Design.
Interface Design = my Major in FCM
FCM = Faculty of Creative Multimedia @ MMU.

(BM pulak)

kalau tengok kalendar, ada lg 2 minggu untuk semester ni tamat. dan ada 4 minggu lg untuk portfolio show. voilah! mmg best.
semua benda adalah baik skrg, yg tak baik nya, kena keluarkan idea baru untuk gadget ID. (di-luar-kotak) kata Encik Khong. waduh.
takpa, janji tak kena bar, dan ada harapan untuk pass sem ni.

habis sem ni, ada lg 7 subjek universiti untuk diambil. (tsk patut 6)

Cyberpreneurship (baru drop haritu), Islamic Studies, Co-curiculum, BHM, MCI Internet Application, Media Aesthetic dan satu subjek minor ID.

(sapa2 yg nak join aku nxt2 sem, mari habiskan!)

cerita universiti tamat.

-------------------------------------------------------------------

sekarang nak cerita pasal muzik pulak.

oh, esok (2may), aku akan bertolak ke ipoh bersama band ku Hello, is this the band? (or well known as Hello!) untuk bermain satu lagi show besar tahun ini, A Core Festival 3 , dibawakan oleh Glendora Records. Banyak band ban dhebat mcm Love Me Butch, Incarnation, Love As Arson and many more. Aku rasa Hello! saja band yg lembut dan tak jerit kat festival ni.



daripada informasi yg aku terima, show ni dilangsungkan di Dewan Sekolah Cina Yuk Choy, Ipoh. dua stage akan dibuat, satu dalam dewan, satu kat belakang. mesti best punya lah.
Tapi untuk budak "inDIE", festival ni takda band "indie", tapi kalau korang paham ape tu "indie" bole la datang jugak. (ipoh kan power inDIE ni).

------------

Sebut pasal "INDIE", aku nak cerita sikit pasal INDIE ni.
(aku tulis mengikut pandangan dan pendapat aku sendiri)

kalau ikut term in Wikipedia ,

In popular music, independent music, often abbreviated as indie, is a term used to describe independence from major commercial record labels and an autonomous, do-it-yourself approach to recording and publishing.

so, dalam bahasa melayu nya, Indie ini adalah terma yg digunakan oleh industri muzik arus perdana (mainstream) ie; Siti Nurhaliza, M Nasir, Sony Music, ke atas industri muzik yg dijalankan sendiri, oleh artis/band itu sendiri. dari segi penulisan muzik, lirik, rakaman, distribusi dan penjualan.

Band-band indie, adalah semua band yg korang nampak keluar kat flyers gig, shows, tak kira hardcore, metal, slow, melayu semua.

6 comments:

adifDAS said...

INDIE??
apa tu
aku pun tak tau
org skrang pk indie ni the way of life rite now
apa dia???
huhuhuh

sy tak thu bnda apa
cma nk ckp apa yg thu saja

shee said...

hahahaha :P

indie!

me != (!hamri) said...

bai...indie band ni bawak indie music la..term ko tu pon salah jugak tu

hardcore, metal, progressive is not indie ok..

josh fahmy said...

genre indie rock tu aku tau la, INDIE MUSIC = INDEPENDENT MUSIC.

kalau band metal nak jadi indie, apasal tak bole.

ni la ni, budak2 "INDIE MAK KAU KETAM" zaman skrg. taktau pala ekoq (orang kedah ackap)

Qareem Need Rebel said...

bak kata bule.

In Die.

INDIE IN DIE!

Adibah Noor adalah dari golongan independent sebab dia keluarkan modal sendiri sebanyak rm10000 untuk buat album. Adibah noor tak terikat mana2 company.

so, that's independent.

independent adalah method.

disebabkan fenomena tumbuhbesaran band2 independent di serata UK dan termasuk Malaysia. Ianya di label Indie. Untuk muzik majoriti yang banyak band independent perjuangakn iaitu mods, pop dan brit.

padahal. band hardcore adalah independent gak. sebab method nya sama.. tak bergantung pada label.

yang aku musykil sekarang. kenapa perlu ada record label kat malaysia claim diorang indie record label? ehh?? pelik!

kan kan? :)

josh fahmy said...

@qareem
yeah,

children nowadays full of opportunities and channels on their hands but lack of education.

@adifDAS
hahaha, diorang tu ikut kawan tu, maybe masih kurang pengetahuan.
indie trendyy...waduh

takpa la..at least tak jadi mat rempit bodoh atau gengster melayu bodoh atau isap dadah